Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ

Αγαπητοί φίλοι, συνδημότες.

Το agiorgitatsi, όπως θα είδατε, (γιατί για να διαβάζετε αυτές τις γραμμές, έχετε μπει ήδη στο agiorgitatsi), είναι μία ιστοσελίδα που ασχολείται, αποκλειστικά με το χωριό μου, τον Αγιώργη. Όλες οι εργασίες μου που περιέχονται σε αυτό, το έχουν ως σημείο αναφοράς. Η τελευταία , είναι ένα βίντεο-ντοκυμαντέρ για τον Αγιώργη, διάρκειας μιάμισης ώρας περίπου.

Σε ένα μεγάλο μέρος αυτής της τελευταίας εργασίας μου, περιέχονται στοιχεία από την απογραφή που έκαναν οι Τούρκοι το 1474, σχεδόν αμέσως μετά την κατάληψη της Εύβοιας. Την απογραφή αυτή «έφερε στο φως» η Κυρία Ευαγγελία Μπαλτά, και περιέχεται στο βιβλίο της, με τίτλο « Η ΕΥΒΟΙΑ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ». Οικονομία και πληθυσμός. Τα αρχεία του 1474. Το βιβλίο αυτό είναι γραμμένο στα Γαλλικά

Εξώφυλλο

Τα στοιχεία που χρησιμοποίησα για το χωριό μου από αυτό το βιβλίο, υπάρχουν και για όλα τα άλλα χωριά της Εύβοιας. Είναι όμως λίγο δύσκολο να ασχοληθώ με όλα τα χωριά. Άλλωστε αυτό το κάνει το βιβλίο, δεν έχω σκοπό να το αντιγράψω. Θα ασχοληθώ, μόνο με μερικά από τα χωριά της γειτονιάς μας. Θα δείτε ονόματα κατοίκων αυτών των χωριών, τα προϊόντα τους, καθώς επίσης και τους φόρους που πλήρωνε στους Τούρκους το καθένα από τα χωριά αυτά, την εποχή της απογραφής, δηλαδή το 1474.

Για να γίνουν αυτά που θα διαβάσετε πιο κατανοητά, σας προτείνω να ρίξετε πρώτα μια ματιά σε ένα μικρό μέρος από το βίντεο-ντοκυμαντέρ που έχω κάνει για τον Αγιώργη. Πρέπει να διαθέσετε λίγα λεπτά, (περίπου 9), γιατί αυτά που θα δείτε, αφορούν όλα τα χωριά και μοιάζουν πολύ μεταξύ τους.

Προσέξτε επίσης και τη μετάφραση κάποιων λέξεων που θα συναντήσετε, κυρίως στο διάβασμα των ονομάτων.

Hâne: σημαίνει σπίτια, νοικοκυριά που έχουν αρχηγό άνδρα.

Bîve: σημαίνει χήρες, νοικοκυριά που έχουν αρχηγό τη χήρα γυναίκα

Veled-i o και hem veled-i ο: σημαίνουν γιός, παιδί, του προηγούμενου.

Birader-i o και hem Birader-I o: σημαίνουν αδελφός του προηγούμενου.

Στα προϊόντα και στους φόρους, τα πράγματα είναι ίδια, όπως είναι και στο βιντεάκι που σας πρότεινα να δείτε πρώτα.

Πάμε λοιπόν να δούμε τώρα ένα-ένα τα γύρω χωριά. Αρχίζουμε από το Μονόδρι, που ήταν η έδρα του Ναχιγιέ, (του Δήμου). Κάποια χωριά, όπως ο Άγιος Λουκάς, ο Γαβαλάς, η Δάφνη και το Νεοχώρ,ι δεν ανήκαν στο Ναχιγιέ του Μονοδρίου. Τα συμπεριέλαβα όμως, γιατί είναι γείτονες.

Σελίδα Σελίδα Σελίδα Σελίδα Σελίδα Σελίδα Σελίδα Σελίδα Σελίδα Σελίδα Σελίδα Σελίδα Σελίδα Σελίδα Σελίδα Σελίδα Σελίδα Σελίδα Σελίδα Σελίδα Σελίδα Σελίδα Σελίδα Σελίδα Σελίδα

Σας ευχαριστώ πολύ για τη επίσκεψή σας στο agiorgitatsi. Ελπίζω να τα ξαναπούμε κάποια άλλη φορά. Υλικό για να τα ξαναπούμε υπάρχει, γιατί κάθε φορά που ψάχνω για να βρω στοιχεία για το χωριό μου, βρίσκω (και τα κρατάω όλα), πολλά στοιχεία - πληροφορίες και για την ιστορία των χωριών που είναι γύρω από τον Αγιώργη.

Γεια σας.